Oct 27, 2014

Sains Komputer, Bidang Masa Hadapan

Hakikat di Malaysia, bidang Sains Komputer agak hambar tidak mendapat sambutan.
Kebanyakan universiti awam mahupun swasta di Malaysia telahpun menawarkan kos sains komputer, namun bilangan pelajar yang memohon dan melanjutkan pelajaran di dalam bidang ini masih sedikit.

Tak boleh nak salahkan pelajar juga, sebab persepsi masyarakat dah macam tu.
Bila dengar sains komputer je terus tanya, "Ada future ke kalau masuk bidang tu?". Mereka yang berumur akan kata, "Zaman2 saya dulu, budak2 tak lepas pointer kena tendang masuk Science Computer."
Mungkin bagi masyarakat di Malaysia ni, sesiapa yang melanjutkan pelajaran di dalam bidang perubatan, kejuruteraan, dan undang2 sahaja yang akan berjaya.

Persepsi masyarakat, nak buat macam mana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Instagram

Instagram

Twitter

Currently Reading